UTI Grup a implementat sisteme în valoare de 59 milioane de euro pe noua magistrală Drumul Taberei (Magistrala 5)

Diverse

Nu voi mai scrie despre deschiderea de astăzi a Magistralei 5 cunoscută şi drept magistrala de metrou Drumul Taberei, deoarece bănuiesc că aţi văzut pe mai toate canalele video această mare realizare a politicii româneşti de după ’90.

Interesante mi se par informaţiile primite de la UTI Grup, companie care a implementat sisteme în valoare de 59 milioane de euro pe proaspăt inaugurata Magistrală 5. UTI Grup a participat la realizarea acestui proiect, în asociere cu Astaldi, FCC Construccion și Activ Group Management.

Responsabilitățile UTI Grup au fost de realizare a sistemelor și instalațiilor electroenergetice de medie și joasă tensiune: instalații electrice de tracțiune (curent continuu), instalații de ventilație (introducere de aer proaspăt și desfumare), instalații de stingere a incendiului, instalații sanitare, instalații de automatizare, SCADA și telemecanică energetică, precum și a instalațiilor de curenți slabi (detecția incendiului, control al accesului, informare dinamică a călătorilor, televiziune cu circuit închis, ceasoficare, radiocomunicații și telefonie) care asigură funcționarea stațiilor și a spațiilor tehnice, precum și a infrastructurii subterane de pe această magistrală.

Fiecare dintre cele 10 stații de pe tronsonul Râul Doamnei-Eroilor al Magistralei 5 are 3 niveluri, iar la fiecare nivel există numeroase spații tehnice. Pentru a asigura buna funcționare a rețelei și siguranța călătorilor, UTI a instalat o structură impresionantă de echipamente și de tehnologie de ultimă generație:

 • peste 20  de km de fibră optică atât pe tunel, cât și în cele 10 stații;
 • 410 camere video digitale, 122 de monitoare video instalate pe peroane și 1 dispecerat de securitate;
 • 80 de panouri de informare dinamică în stații care afișează informații despre circulația trenurilor de metrou;
 • 1.920 de difuzoare care asigură transmiterea informațiilor de interes pentru călători prin mesaje vocale;
 • 40 de sisteme de borne SOS, amplasate la nivelul peronului, care asigură inițierea rapidă de apeluri de urgență către Dispeceratul central de securitate;
 • 20 de sisteme de informare de tip infochioșc;
 • 10 automate de vânzare și de personalizare a cardurilor de transport contactless, dotate cu case fiscale de marcat;
 • Peste 1.300 km de cablu, 90 km de țeavă  și 600 de hidranți destinați instalației de stingere a incendiului;
 • 1.600 de panouri electrice și 39 de transformatoare electrice integrate într-un sistem complex de automatizare a instalațiilor electrice (SCADA);
 • 23.000 de corpuri de iluminat;
 • 40 de ventilatoare de mare putere;
 • 15.000mp de panouri pentru a asigura izolația fonică.

Pentru instalarea acestor sisteme impresionante, UTI Grup a alocat o echipă dedicată de aproximativ 300 de specialişti.

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.