Am văzut primele episoade din serialul făcut de HBO cu spioni români și cu Ceaușescu ⋆ revoblog.ro

Vă spuneam anul trecut că sunt entuziasmat că HBO Max a decis să producă un serial cu spioni din Securitate, KGB, CIA și Ceaușescu. Un serial bazat practic pe povestea lui Pacepa, dar care este destinat publicului internațional. Inclusiv scenele cu replici în română sunt subtitrate. Ceea ce mi-a plăcut, pentru că eu sunt genul care preferă să vadă filmele cu volum mai jos și nu vreau să mă chinui să ascult ce se vorbește.

Pe 19 mai a apărut primul episod pe HBO Max și l-am văzut și eu. Apoi l-am văzut și pe al doilea.

Și ca să fiu sincer, mi-a plăcut. Alec Secăreanu joacă bine rolul lui Victor Godeanu, mâna dreaptă a lui Ceaușescu. Mi se pare cel mai bun actor din serial. Însă tot serialul mi se pare minuțios construit, palpitant și cu dialoguri credibile. Mi s-a părut că primul episod din Spy/Master a reușit să creeze acea atmosferă încărcată ca în poveștile părinților despre Securitate. Episodul este lent, dar destul de tensionat, iar asta m-a făcut să fiu atent timp de 50 de minute. E un slow burn care te ține în tensiune și îți dă senzația că se poate întâmpla ceva în orice moment.

Trebuie să vedeți măcar un episod, ca să vedeți cine îl interpretează pe Ceaușescu. Între noi fie vorba, nu mi se pare că se potrivește deloc. Toate scenele cu Ceaușescu și Elena mi se par off. Dar ce-i drept, cine ar putea totuși să-l imite 1:1 pe Ceaușescu? Care actor ar fi îndeajuns de potrivit încât să imite un dictator pe care oamenii îl vedeau zilnic la TV și căruia probabil că-i știau fiecare tic, fiecare gest al feței și modul în care pronunța fiecare cuvânt? Nu știu, eu am stat să mă gândesc cine ar fi fost potrivit și nu am ajuns la nicio concluzie. Poate doar Gigi Becali ar putea să-l joace pe Ceaușescu, dacă s-ar apuca de actorie 🙂 Serios, asta-i chiar o întrebare foarte bună. Cine credeți că ar putea să-l interpreteze cel mai bine pe Ceaușescu într-un film?

Dar altfel, interesant construit personajul Ceaușescu. Egocentric, cu defectele de vorbire specifice, cu paranoia, cu tot tacâmul, așa cum îl știm cu toții din povești.

În fine, povestea nu este identică cu cea a lui Pacepa, are un pic de ficțiune foarte fin presărată. Nu l-aș recomanda cuiva care se așteptă să vadă un film istoric sau “bazat pe fapte reale”, nici cuiva care vrea un super film de acțiune cu spioni și arme în stilul James Bond. L-aș recomanda însă celor interesați de acele vremuri. La fel cum vă recomandam și Marele jaf comunist.

Dacă-i ceva ce mi-aș fi dorit mai mult de la Spy/Master, ar fi fost să văd în film mai multe locuri celebre din București, recreate în stilul anilor ’80. În cele două episoade n-am văzut decât Casa Scînteii, pentru că serialul s-a filmat în mare parte în Ungaria (șoc!). Înțeleg însă că ar fi nevoie de CGI și de un buget foarte mare pentru a recrea aceste decoruri.

[embedded content]

Eu am o slăbiciune pentru perioada comunismului, pe care încerc să o înțeleg cât mai bine, atât din poveștile alor mei, cât și din diverse filme și documentare. Așadar, o sa mă uit și la următoarele episoade. Și cine știe, dacă nu se întâmplă cum s-a întâmplat cu celelalte seriale produse în România de pe HBO Max, poate vedem și un sezonul 2.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook