De ce Hyundai Motor Group este printre puţinele companii auto din lume ce nu a suspendat producţia pe fondul crizei de microprocesoare ?

gAuto

Bănuiesc că sunteţi la zi cu informaţiile despre această criză, producătorii auto sunt nevoiţi să îşi suspende sau să îşi limiteze producţia deoarece furnizorii de microprocesoare nu pot acoperi întreaga cerere din piaţă. Am mai scris despre acest subiect la începutul lunii.

Majoritatea producătorilor globali şi-au suspendat producţiile în cel puţin o fabrică, astfel de decizii aplicându-se inclusiv în România la fabrica Dacia de la Piteşti, respectiv fabrica Ford de la Craiova. Chiar şi Tesla a fost nevoită să întrerupă pentru câteva zile producţia în Statele Unite ale Americii.

Şi totuşi există o companie care nu a apelat încă la o astfel de decizie – Hyundai Motor Group. Se pare că istoricul acestui grup îl ajută foarte mult deoarece în anii anteriori au mai existat mici crize de componente pe fondul unor dispute politice (de exemplu în 2019 au existat întârzieri în livrarea unor componente în urma unor neînţelegeri diplomatice între Coreea de Sud şi Japonia) şi astfel specialiştii în achiziţii au putut citi diferit evoluţia crizei generată de pandemia COVID-19.

În acest context, în 2020 în timp ce majoritatea producătorilor auto tăiau din comenzi, Hyundai Motor Group a continuat să facă achiziţii constante de microprocesoare, chiar dacă cererea de maşini era mult în scădere. Chiar dacă şi compania sud-coreeană a redus puţin din numărul comenzilor, achiziţiile au rămas la un nivel destul de ridicat. Un câştig este acela că preţul de microprocesoare din 2020 a fost mult mai mic decât cel practicat în prezent.

Un alt avantaj al Hyundai Motor Group este acela că multe componente şi le produce singură prin diverse divizii, iar când nu şi le poate produce singură are relaţii speciale, privilegiate cu producători locali din Coreea de Sud, producători ce îi oferă prioritate la nivel de livrări.

Ca un rezumat, situaţia bună în care se află Hyundai Motor Group are legătură cu o mai bună înţelegere a evoluţiilor economice (pe baza unui istoric bogat) ce a permis realizarea unor stocuri consistente de microprocesoare, cât şi relaţia excelentă pe care o are cu principalii săi furnizori (locali în mod special).

Chiar şi aşa Hyundai Motor Group ar putea suspenda şi ea producţia în viitorul foarte apropiat în contextul în care criza microprocesoarelor s-ar putea prelungi până spre vara acestui an.

Sursa: reuters.com

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.