Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 – detalii oficiale pentru (probabil) cel mai puternic procesor mobile din 2022

Hardware

Qualcomm a lansat oficial procesorul mobile Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, probabil cel mai puternic procesor din 2022. Acesta include mici îmbunătăţiri comparativ cu Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, unele suficiente cât să aducă un +10% la nivel de performanţă şi +30% la capitolul eficienţă energetică.

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 vine cu un pachet tri-cluster, unul format din 1 x ARM Cortex-X2 până la 3.20 GHz, 3 x ARM Cortex-A710 până la 2.75 GHz și 4 x ARM Cortex-A510 până la 2.0 GHz. Practic toate nuclee sunt tactate ceva mai sus, iar Qualcomm a îmbunătăţit şi AI Engine-ul, unul cu 20% mai performant per Watt.

Noul procesor este bazat tot pe un proces de fabricaţie de 4nm, însă de data aceasta se foloseşte tehnologie TSMC. De aici avem un plus de echilibru şi un consum de energie mai scăzut (inclusiv modem-ul 5G este mai eficient energetic). În practică Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 ar trebui să poată duce un streaming video cu 1 oră şi 20 de minute mai mult decât Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

În rest nu avem alte diferenţe, cele două procesoare fiind identice.  Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 foloseşte Adreno next-gen în postura de GPU, unul ce vine cu suport pentru Vulkan 1.1 API, HDR gaming, Physically Based Rendering, Volumetric Rendering, Adreno Frame Motion Engine etc. Vorbim de tehnologii ce aduc un plus la nivel de gaming, consum de energie şi optimizare (de exemplu Adreno Frame Motion Engine permite GPU-ului să ducă un joc la un frame rate mai ridicat, fără a creşte consumul de energie).

Noul procesor vine şi cu modem-ul 5G Snapdragon X65 5G. Acesta promite viteze de transfer de până la 10 Gbps şi vine cu suport sub-6 GHz şi mmWave.

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 recunoaşte simultan până la 3 senzori foto x 36 Megapixeli fiecare sau 2 senzori foto 64 + 36 Megapixeli sau 1 senzor foto x 200 Megapixeli, iar pe partea de procesare este ajutat de noul procesor de imagine Qualcomm Spectra IPS 680. Tot pachetul se numeşte comercial Snapdragon Sight şi oferă suport pentru filmare 8K la 30 fps cu HDR şi stabilizare electronică (interesant este că se vor putea realiza fotografii la un maxim de 64 Megapixeli în timp ce se urmăreşte o filmare 8K la 30 fps).

Mai avem captură foto la 18 biţi, fotografii RAW 18-bit, mod nocturn îmbunătăţit cu funcţia Mega Multi Frame Engine (realizează 30 de cadre pe secundă pe care le combină pentru a obţine o imagine finală mai clară), cât şi un nucleu separat al procesorului de imagine care ţine camera frontală tot timpul pornită pentru a răspunde instant la diversele activităţi ale utilizatorului.

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 beneficiază de capacităţi AI cu potenţial şi oferă îmbunătăţiri la nivel de securitate prin mecanismul Trust Management Engine

Se pare că primele smartphone-uri cu Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 la bord vor fi anunţate în trimestrul al treilea al acestui an. Avem şi o listă de producători ce vor folosi noul procesor, printre aceştia regăsindu-se ASUS, HONOR, Vivo, Lenovo, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Xiaomi şi ZTE (la fiecare compania sunt incluse şi branduri secundare precum Black Shark, iQOO, Nubia, Realme, Redmi etc.).

Sursa: qualcomm.com

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.